I skrivende stund er klokka 10:00 en mandag morgen, og som mange andre jobber jeg hjemmefra. Fysisk sett befinner jeg meg i trygg avstand fra alt som skjer utenfor husets fire vegger, men med smarttelefonen innen rekkevidde har jeg invitert stresset i verden med meg inn. Å ha tilgang til informasjon er et privilegium som ingen av oss skal ta for gitt, men det betyr ikke at det ikke kan bli for mye av det gode. Logisk sett vet jeg at det ikke er nødvendig å være oppdatert hvert minutt av hver time hver eneste dag, men trangen til å sjekke «bare én gang til» er der like fullt. Kanskje er det kommet nye tall, nye beskjeder fra regjeringen, et eller annet jeg vite med en gang, fordi. Fordi.. fordi? Akkurat som at et ord virker å miste meningen hvis en gjentar det mange nok ganger, innser jeg at å gjøre noe bare «fordi», er det samme som å gå på autopilot av grunner jeg ikke selv er klar over. Det jeg derimot vet, er at jeg ikke orker en sånn dag i dag.

 

Vi mennesker er egentlig laget for å klare oss ute i naturen, og vi har et velutviklet system i kroppen som skal beskytte oss fra å bli spist av rovdyr. Problemet er bare at den materielle og teknologiske utviklingen i 2021 er så langt kommet at evolusjonen ikke greier å henge med. Resultatet er at mange lever i en mer eller mindre konstant tilstand av stress. Kroppen skiller ikke mellom det som kan skade oss her og nå, og de tingene som bare føles som en trussel, fordi vi bruker så mye tid på å lese om dem. Jeg sier naturligvis ikke at korona ikke er farlig, men sjansen for at jeg blir smittet når jeg sitter alene i min egen stue, er tross alt lik null. Trangen til å være oppdatert hele tiden gjør altså at systemet som egentlig skal passe på meg, ender opp med å gjøre meg stresset uten grunn. Finnes det en løsning? Både ja og nei. Å skulle slå av systemene permanent er så vidt jeg vet umulig, men det går an å ta pauser fra dem.

 

Vi mennesker er forskjellige, og det som fungerer for meg, har kanskje ingen effekt på deg. Hovedprinsippet er allikevel det samme, og går ut på å slå av datamaskinen, sette mobilen i flymodus og finne en aktivitet hvor du flytter fokuset over på noe annet for en stund. Husk at hvis du har det travelt, er «litt» bedre enn ingenting! Selv et kvarter kan ha god effekt. Hvis du hadde en hobby som barn, er dette den perfekte tiden å hente den fram igjen! For meg falt valget på å bygge en liten hytte av gardiner, stoler og puter, for så å tilbringe et par timer der med en kopp te og en god bok. Og du? Alle tanker og ideer om hvordan voksne mennesker skal oppføre seg, ble igjen utenfor sammen med teknologien. Teppeborgen min er passordbeskyttet, så de har ingen adgang her.

 

 

Skrevet av Lilliane Jensdatter Konsmo