NB

Joep Aarts ble biblioteksjef i Vestvågøy høsten 2019. Han kommer opprinnelig fra Nederland, men har bodd ulike steder i Norge siden 2000. Onsdag 8. september snakker han om Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen på Melkerampen sammen med biblioteksjefkollega Gertti Mändla og programleder Kristin Beyer Granhus. Vi strigleder oss til en spennende, artig og underholdende kveld! NB! ARRANGEMENTET ER FLYTTET FRA VÅR TIL HØST ETTER AT INTERVJUET FANT STED.

1) Kan du beskrive deg sjøl med tre ord? (Eller flere, hvis du ikke kan styre deg;)

Uhøytidelig, utålmodig og sosial.

2) Hva leser du akkurat nå? (For det gjør du vel?)

Vinter av Ali Smith. Ikke fordi tematikken er så vårlig, men fordi språket hennes er det. Forfriskende og engasjert litteratur av beste sort.

3) Lukk øynene og beskriv våren i Vestvågøy og Lofoten!

Min kollega Thor pleier å si at det kun finnes to årstider i Lofoten, vår og høst. Jeg vil si at våren i Vestvågøy til gjengjeld inneholder både vinter (påskefjellet), sommer (sydenstemning på stranda), høst (en liten storm i ny og ne) og vår (alt grønkes).

4) Anser du deg og oss andre som noenlunde ferdig med pandemien snart?

Absolutt. Jeg gleder meg helt absurd mye til å kunne ønske publikum tilbake til arrangementer på biblioteket. Og til å ha en ordentlig god fest på privaten. Jeg håper på roaring twenties all over

5) Feirer du syttende mai, eller setter du absolutt alt inn på den nittende?

For å være helt ærlig er jeg ikke så voldsomt opptatt av nasjonaldager. Verken syttende mai eller kongedagen i Nederland for den saks skyld. Jeg tilbringer 17. mai ofte ute i naturen eller med gode venner rundt en bedre heldagsfrokost. Dog alltid med et lite flagg å vaie med og et aldri så lite glass bobler å skåle med. (Og hva gjør du 19. mai i år? Red.anm.) Den 19. feirer jeg selvsagt med å hurtiglese Min kamp 1, 2, 3, 4, 5 & 6.

6) Hva er best og verst ved å være biblioteksjef?

Best: Å få lov til å være med på utviklingen av verdens mest givende fagfelt. Bibliotek er jo verdens beste idé. Verst: Å ikke kunne bruke bibliotek uten faglig engasjement, altså som en menig bruker.

7) Hva tenker du, helt ærlig, om at du snart skal sitte på Melkerampen i beste sendetid og skravle med biblioteksjefen i Lofotens hovedstad?

Det er selvfølgelig litt skummelt å skulle diskutere en av Norges mest kjente forfattere på direkten. Men jeg prøver å se på dette som en fotballkamp: Nederland vs Estland, Leknes vs Svolvær, regionsenter i Lofoten vs Lofotens hovedstad. Og da blir det bare gøy. Og det er helt greit om det ender uavgjort.

8) Har du sett Morgenstjernen selv, eller nøyer du deg med Venus?

Jeg er nok (dessverre) en Venusens mann. Samtidig er vi sikkert alle på jakt etter en type morgenstjerne. Vi kan si det sånn at jeg prøver å nyte tida det tar å finne den så godt som mulig.

9)  Hva er det beste og verste du vet ved Karl Ove Knausgård og litteraturen hans?

Det beste: at han kan skildre helt banale ting på en fantastisk medrivende måte. Det verste: det humorløse og selvhøytidelige med Knausgård (Stor Mannlig Forfatter elsker andre Store Mannlige Kunstnere).

10) Hva ville du gjort aller først hvis det var du som ble flunkende ny statsminister i Norge til høsten?

Jeg hadde innført obligatorisk innlemmelse av Olav H Hauge sitt dikt “Kom ikkje med heile sanningi” i hvert eneste kommentarfelt. Og så er jeg mer enn middels opptatt av representasjon, i alle deler av vårt samfunn, ikke bare i politikken. Jeg tror mange av de mest opphetede debattene de siste årene kunne ha vært unngått hvis folk hadde følt seg bedre representert.

Du kan strømme arrangementet vårt her: https://www.facebook.com/events/267527995085654.

Vær velkommen!

Kan være et bilde av 3 personer og tekst som sier 'Gertti Mändla Kristin Beyer Granhus Joep Aarts MELKERAMPEN VI HAR LEST MORGENSTJERNEN av Kar Ove Knausgard'