Gertti Mändla ble biblioteksjef i Vågan i 2017. Hun kommer opprinnelig fra Estland, men har bodd ulike steder i Norge siden 1999. Onsdag 8. september snakker hun om Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen på Melkerampen sammen med biblioteksjefkollega Joep Aarts og programleder Kristin Beyer Granhus. Vi gleder oss maks til dette vårens mest underholdende  eventyr på Meieriet bibliotek:)  NB! ARRANGEMENTET ER FLYTTET FRA VÅR TIL HØST ETTER AT INTERVJUET FANT STED.

1)  Kan du beskrive deg sjøl med tre ord, Gertti? (Eller flere, hvis du ikke kan styre deg;)

Jeg er direkte, rastløs, utålmodig, med stort hjerte.

2)  Hva leser du akkurat nå? (For det gjør du vel?)

Peppermø av Malin Lindroth, Morgenstjernen av Karl Ove Knausgård, Syria: en stor krig i en liten verden av Cecilie Hellestveit, Lofoten i går-i dag-i morgen: ei artikkelsamling om Lofoten. Hefte 1 – Om naturen (hm, og jeg som trodde at jeg leser én bok om gangen..)

3) Lukk øynene og beskriv våren i Vågan for oss som er stuck i Vestvågøy (og alle andre, så klart!)

Det fins ikke vår i Lofoten, vi går jo rett fra vinter til sommer?! (Du vil ikke benytte sjansen til å skryte bitte litt av Vågan, altså? Red.anm.) Neida, jeg bor jo delvis i Borge der jeg har megafin utsikt mot pollen og elsker å høre sjøfuglenes skrik der, så for meg er det ikke noen riktig og feil side av brua.

4) Anser du deg og oss andre som noenlunde ferdig med pandemien snart?

Jeg tror ikke vi blir helt ferdige med pandemien, jeg tror vi må lære å leve med den. Eller kanskje vi blir ferdige med den når enda flere mennesker har dødd.. Jorden er overbefolket, og vi tar bare mer og mer plass og holder oss kunstig i livet på alle mulige måter. Jeg er visst tilhenger av Darwin – bare den sterkeste overlever. Den andre tanken er at naturen går sin gang og på repeat. Før i tiden var vi i storfamilie, med pandemien holder vi på å finne tilbake til naturen (vi planter og strikker, for eksempel) og familien. Avstander har på en måte blitt større igjen, vi holder oss i nærheten.

5) Feirer du syttende mai, eller setter du absolutt alt inn på den nittende?

Syttende mai er en god turdag, mens den nittende skal vi feire, jaJ

6) Hva er best og verst ved å være biblioteksjef?

Bibliotekleder, helst.. Det beste er å kunne forme dagen og framtiden sammen med kollegaer, det verste er alt papirarbeidet.

7) Hva tenker du, helt ærlig, om at du snart skal sitte på Melkerampen i beste sendetid og skravle med selveste Joep fra selveste #verdensbestebibliotek?

Strengt tatt unngår jeg å tenke på det, men innimellom slår det jo meg at jeg burde nevne et par ganger til Joep at jeg prater jo ikke så mye, har korte setninger, og at det kan hende at han (eller programlederen, Red.anm.) må dra ordene ut av meg. Men, samtidig, han og jeg utfyller hverandre perfekt.

8) Har du sett Morgenstjernen selv, eller nøyer du deg med Venus?

Ja, skjønner at her refereres det til boken, men jeg har ikke kommet lengre enn ca 20 sider, så kan ikke helt uttale meg her, men mens vi snakker om stjerner og planeter, jeg husker ennå stjernehimmelen en novembernatt i Grovfjorden – det var som om jeg kunne ta på stjerner. Uten Morgenstjerne ingen Venus? Uten Venus ingen Morgenstjerne? Uten mørke ingen stjerner. Sammen blir de stjernehimmel – det er helheten. Vent litt, nå googler jeg! “Når Venus observeres fra Jorda, står den alltid i nærheten av Sola og kan derfor sees som «aftenstjerne» på vesthimmelen eller som «morgenstjerne» på østhimmelen, avhengig av hvor Venus befinner seg i forhold til Jorda.” fra snl.no. Jeg velger meg balansen, men elsker naturens stillhet tidlig morgen. Spør meg gjerne igjen etter 19.mai.

9) Hva er det beste og verste du vet ved Karl Ove Knausgård og litteraturen hans?

Jeg var helt sikker på at jeg aldri kom til å lese ham. Prøvde meg på Min kamp for flere år siden, og det gikk absolutt ikke. Når vi nå kom til enighet om å lese Morgenstjernen, var jeg helt sikker på at det var en av hans tynne bøker. Du skulle altså sett reaksjonen min når jeg skjønte at det er en megatykk bok! Så det verste er vel at en del av bøkene hans har en tendens til å utvide seg altfor mye. (Og det beste..? Red.anm.) Det har jeg enda ikke funnet ut, jo, ok, i Morgenstjernen har han veldig god språk, man glir lett inn i situasjonen og får rike bilder i hodet.

10) Hva ville du gjort aller først hvis du ble statsminister i Norge til høsten?

Jeg, statsminister? Ikke aktuelt!

Hva tror du Joep ville gjort, da?

Han hadde blitt #verdensbestestatsminister og utviklet Norge i et litt raskere tempo. Jeg er veldig lite interessert i politikk, så det er nesten sånn at jeg aner ikke hva en statsminister gjør.

Du kan strømme arrangementet vårt her: https://www.facebook.com/events/267527995085654.

Vær velkommen!

Kan være et bilde av 3 personer og tekst som sier 'Gertti Mändla Kristin Beyer Granhus Joep Aarts MELKERAMPEN VI HAR LEST MORGENSTJERNEN av Kar Ove Knausgard'