En profesjonssykdom mange bibliotekarer (Trolig. Jeg har ingen data på dette, men jeg temmelig passe sikker på jeg har hørt andre nevne det) sliter med, er hamstring av bøker man mener man skal rekke å lese i full fart. Meg inkludert. I sommer skal jeg være flink fyr å lese ferdig noen av disse bøkene som jeg har hatt liggende pinlig lenge. Tjuefem timer lydbok skal jeg også kose meg med. Og blader. Og en film eller ti. Her er i alle fall noe av det jeg akter å lese/se/høre (ferdig) i sommer:

Charlie Kaufman – Maurheten

Charlie Kaufman er kjent som manusforfatter og regissør. Han skrev manus til Eternal sunshine of a spotless mind og Adaptation, og stod senere for regien på Anomalisa og New York i et nøtteskall. Nå debuterer han som romanforfatter. Boken Maurheten (originaltittel Antkind) er en murstein og en galmanns fabel. Over 700 sider tar Kaufman oss med på en spinnvill fortelling som angivelig rommer tidsreiser, maurmennesker, roboter og parallelle univers. Hovedpersonen, med det flotte navnet B. Rosenberger Rosenberg livnærer seg som filmkritiker. En dag kommer av over det han mener er tidenes beste film hos en eksentrisk nabo. Filmen er tar imidlertid 30 dager å se, og tilforlatelig nok blir filmen ødelagt før B. Rosenberger Rosenberg rekker å vise den for verden. Det eneste som kan gjøre bot for denne tragedien er om Rosenberger Rosenberg gjenskaper hele mesterverket. Fritt etter egen hukommelse. Jeg gleder med virkelig til denne! (Jeg skal høre lydboken på originalspråket)

Gamish by Edward Ross

Edward Ross – Gamish : A graphic history of gaming

Gamish er en av disse titlene jeg tok med meg hjem, begynte å lese og som deretter gikk litt i glemmeboken. Urettferdig nok. Boken er en grafisk gjennomgang om spillingens historie (Derav tittelen vil noen kanskje påpeke), og vi får et innblikk i spillindustriens vekst fra den spede barndom frem til i dag. Ross tilfører nye perspektiver på en kultur som jeg bare delvis er kjent med, og plasserer den i en historisk kontekst som er både lærerik og engasjerende. Spennende lesing uansett hvor opptatt en måtte være av spill og spilling. Har du barn som spiller mye kan boken trolig virke oppklarende på en del av de mekanismer som gjør at poden velger å sitte time etter time foran skjermen.

forsidebilde

Karl Ove Knausgård – Skogen og elva : om Anslem Kiefer og kunsten hans

En gang, i et tidligere liv, hadde jeg ambisjoner om å på ett eller annet vis jobbe med kunst. Eller, ambisjoner og ambisjoner. Jeg var åpen for at det kunne bli et utfall siden jeg hadde forvillet meg inn på kunstfagskole. Manglede talent satte heldigvis en effektiv stopper for dette. Noen år senere er riktignok kunstinteressen fortsatt delvis intakt. I mangelen av eksponering blir litteraturen ofte redningen. Skogen og elva er et lite stykke tekst som på sitt vis bidrar til å holde denne interessen vedlike. Knausgård snakker med, og om, Anslem Kiefer (han som har lagd den noe påfallende bokhyllen du trolig har lagt merke til om du har vært innom Astrup Fearnley museet i Oslo) over 130 sider. Spennende og interessant nok. Hverken mer eller mindre. Enda en av disse bøkene som ble påbegynt og glemt bort. Nu jävlar, skal jeg lese den ferdig.

Fra bladhyllen: Stereophile og Make

Vi har faktisk ganske mye kult i bladhyllene her på biblioteket altså! Om du liker penger, film, kunst, mat, tur, ekstrem tur, kultur eller biltur. Her finner du noe for enhver smak. I sommer napper jeg med meg:

Stereophile er neppe ukjent for de av oss som er over gjennomsnittet opptatt av hvordan stereoen hjemme låter. Produktomtaler, tester, musikkanmeldelser og annet HIFI-babbel. For de spesielt interesserte? Helt klart. Men jøss som jeg koser meg!

Make er den nerdete engelskspråklige fetteren til det litt småtrauste, men akk så informative Gjør det selv. Her er 80 sider med DIY- (Do it yourself) kultur samlet mellom to permer. Oppskrifter, manualer, ideer og sprø oppfinnelser. Hva med å lage en sammenbrettbar kajakk i sommer? Jeg skal i alle fall vurdere å prøve meg på den 3D-printbare dronen sammen med barna mine.

Cineast

Meieriet bibliotek tester for tiden strømmetjenesten Cineast. Fire uker ferie medfører trolig rovdrift på denne tjenesten fra undertegnede. Utsiktene til sene filmkvelder er alene nok til at jeg går nevnte ferieuker optimistisk i møte. Sjekk ut filmen med den ekstremt misvisende tittelen How to talk to girls at parties hvis du, som meg, av og til bare trenger noe deilig rart.

Tekst: Thor Hetzler

Bilde: Unni Kasteng-Jakobsen og Thor Hetzler