Ja visst styrker man skriftspråket sitt hvis man leser, og jo mer man leser, jo bedre blir man å lese. Alt dette er vel og bra, men lesing har mange andre viktige funksjoner for barna: De opplever nye verdener, de får ny kunnskap, og de kan kjenne seg igjen i og identifisere seg med både mennesker og dyr i bøkene de leser. For noen barn, i noen livssituasjoner er dette ekstra viktig.

I spalten «Sommerles sammen» hjelper vi deg som er voksen å finne barnebøker om temaer som ikke alltid er like enkle å møte alene, og som vi mener aller helst bør ha en voksen høytleser, eventuelt medleser. Også sommerlesing kan gjøres sammen :)

 

Historien om Bodri er fortellingen om Hédi Frieds barndom. En barndom som startet lykkelig i en familie som besto av Hédi, søsteren Livia, mamma, pappa og hunden Bodri. Plutselig blir imidlertid Hèdis liv dramatisk annerledes enn det har vært tidligere. Ting skjer i den store verden som påvirker hennes hverdag på måter hun aldri kunne ha forestilt seg. Hédi og familien er jødiske, og med ett står det om livet.

Hitler hatet meg selv om han ikke kjente meg. Han hatet meg og familien min fordi vi var jøder. Det var umulig å skjønne.

I historien får vi følge Hédi i overgangen fra det gamle, lykkelige livet, via en periode der familien må holde seg mest mulig hjemme og hun ikke kan gå ut, til de må flytte fra huset sitt og ender opp i en konsentrasjonsleir. I leiren blir foreldrene borte, men søstrene overlever både oppholdet der og selve krigen. Hele veien er hunden Bodri svært viktig for Hèdi – både når de fysisk er sammen, og når hun tenker på ham i perioden de er atskilt.

Når jeg tenkte på Bodri fikk jeg krefter, når jeg drømte om det gamle livet vårt orket jeg å leve litt til. 

Historien om Bodri er kort, men dramatisk. Den skildrer med enkle ord og unike, detaljerte illustrasjoner av Stina Wirsén det jødene ble utsatt for under Holocaust. Boka er skrevet for barn og ungdom i alderen 9 – 16 år, og er ei bok som vil være fin å lese sammen – slik at den voksne leseren kan svare på spørsmål barnet måtte ha om det som skjedde med Hédi og mange andre under andre verdenskrig.

Selv om boka handler om grusomme hendelser, skildrer den ingen av disse i detalj, og som voksen leser kan man forstå mye mellom linjene, mens den unge leseren slipper å høre de mest grufulle historiene. For eksempel sies det bare at foreldrene ble «borte» i konsentrasjonsleiren, og den voksne som forstår hvordan de ble borte, kan velge hvor mye av denne informasjonen barnet er modent nok til å ta imot.

Andre verdenskrig er på mange måter vår nasjonale fortelling om at ondskap satt i system har forekommet, og at kan skje igjen. Historien om Bodri blir i så måte en innfallsport hvor selv yngre barn kan begynne å forholde seg til denne tunge problematikken uten at det blir altfor skremmende og uutholdelig.

 

 

Tekst og bilde: Therese Vestnes