Førr å ha alt på det reine e dettan teknisk sett skrevve på «dialekt fra Vestvågøy, med nån ord som vi bære bruka i Borge, med en mulighet førr at det snik seg inn litt Østlænding, Lyngsværing og kanskje tel og med litt Sørlandsdialekt,» men det blei førr langt å ha i overskrefta. Resultatet vart at eg mått begrens og behersk meg kraftig. Nok om det; eg har vektiare teng å hold på med enn å vær språklig korrekt, spesielt sia mange som les dettan sekkert slit seg i håret over at det e skrevve på dialekt og ikkje bokmål.

 

Du veit når du våkna av et spetakkel uten like og så vidt tør å stekk næsn utførr novva i tilfelle det e nabokjerringa som e malebarisk på gubben, men så vis det seg at det bære regna ute? Vel, å kall det regn sånn som det har vært i det siste e rektignok en alvorlig underdrivelse. Vess eg ska vær ærlig, og det ska man jo, så føles det meir som at den som styra med sånt (eg overlat det tel leseran å avgjør kem det e, vi lev i et sekularisert samfunn tross alt) bestemt seg førr å ta et bad og blei forhefta underveis. Nu har badekaret rent så tel de grader over at vi eksister i en konstant telstand av å vær pessblaut og sur. Brukt opp varmtvannet har de også prestert å gjør, så vi frys ræva av oss i tellegg.

 

Vess man nevn dennar problematikken tel en søring e det første han eller ho sei at det bære e å kjøp seg en paraply og gå videre med livet. Eg veit ikkje heilt om eg skal flir eller skrik av sånt. Vess du i motsetning tel meg tenk deg om før du gjør teng kan eg sei såpass at du ikkje gikk glipp av anna enn å se ut som en idiot der du blei slept bortover veien med vind i både seil og klea. Eg va så blaut når eg endelig fikk bala meg heim at eg vurdert å skrell av meg skinnet førr å heng det tel tørk på badet.

 

Sånn som eg har svartmala teng nu så har du kanskje mest løst tel å lås døra, sett mobilen i flymodus og græv deg ned tel det blir vår. Med tanke på at det ikkje e nokka garanti førr at den kommer før i månedskiftet mai/juni ser eg det som min plikt å opplys deg om et bedre alternativ.

 

Det første du gjør e å ball deg inn i så masse klea at det ikkje e sjangse førr at regnet kommer inn om det så sku kom en ny syndeflod. Vess du e redd førr at det ska kom vann mellom regnbuksa og støvlan kan du teip igjen med brun eller grå teip, det burde hold noen tima. Så benøtta du deg av sjølvalgt transportmiddel (føtter, sykkel, bil eller buss e akseptabelt, men du får bonuspoeng førr traktor) og tar straka vegen tel biblioteket. Der går du inn (bære pass på å rest av deg litt vann først) og låna med deg alt, og då mein eg ALT som ser spennanes ut; du rekk nemlig ganske masse på en måne når du ikkje har tel hensikt å vær ute meir enn høgst nødvendig. Så fer du heim, balla deg inn i minst førti pledd, tøm valgfri drikke i kopp eller glass og går inn i det som eg lika å kall «dvale uten forpliktelsa». Fortsett du med dettan kver kveld gjennom vinteren ska du se at det ikkje tar så lang tid før det e blitt vår igjen.