Tenk deg en virkelighet langt inn i framtida.

Tenk deg at denne verdenen styres av en «sky» – Tordenskyen.

Tenk deg at nåtidens store utfordringer, som for eksempel sult og forurensning, ikke lenger finnes.

Tenk deg at kroppen din er full av nanitter som reparerer deg umiddelbart hvis du får en skade eller har det vondt.

Tenk deg at når du syns kroppen din er blitt for gammel, kan du rett og slett «runde hjørnet» og stille din kroppslige alder tilbake til et stadium du liker bedre enn det du befinner deg i nå.

Tenk deg at døden er overvunnet, og skulle du mot formodning brekke nakken eller falle ned fra toppen av en bygning, vil du bli gjenopplivet.

Tenk deg at bare ei eneste stor utfordring gjenstår: Hvis ingen dør, men det stadig fødes nye mennesker, vil verden bli truet av overbefolkning.

Derfor er det behov for Ljåen. Ljådommen er en organisasjon bestående av kvinner og menn som har det til sin oppgave å sanke mennesker når deres tid er kommet.

Ungdommene Citra og Rowan bor i MidtMerkia. De lever tilsynelatende normale liv, til de på hver sin måte krysser spor med ærede Ljå Faraday og noe motvillig ender opp som hans lærlinger. Ett år skal de bruke på å lære seg hva det innebærer å være Ljå og å utføre oppgaven på riktig måte. Ved årets slutt vil en av dem bli utnevnt til Ljå, og den første formelle oppgaven vil være å ta livet av den andre.

Dette er Ljå – den første boka i den dystopiske triologien Sankingens tid – av Neal Shusterman.

Med sin unike og annerledes virkelighet, tok det ikke mer enn noen få kapitler før denne boka var plassert øverst på lista over de beste (ungdoms)bøkene jeg har lest de senere år – selv om dystopier vanligvis ikke havner på den lista. Gi den gjerne en sjanse – kanskje du også blir overraska?

PS: Du finner boka både på norsk og engelsk i biblioteket, og den er også tilgjengelig på Bookbites,