Visestatsadvokat Andy Barber tror som vanlig at han har full kontroll idet han begynner å etterforske drapet på en ung gutt som tilfeldigvis gikk i klassen til hans egen sønn. Gjennom lange skildringer av rettergangen kombinert med Barbers egne tilbakeblikk, skjønner vi imidlertid at den profesjonelle etterforskningen har sporet av, og etterhvert som vi forstår hvorfor, synker vi ned i Barbers private mareritt sammen med ham. Kjenner han egentlig sønnen som sitter på rommet og spiller dataspill? Og hvor mye vet han om seg selv og sin egen families fortid?

Da jeg var liten, var faren min aldri der. Jeg kjente ham knapt. Derfor var jeg fast bestemt på at mine egne barn aldri skulle ha det sånn.

Jacob har ganske riktig vokst opp med stabile og kjærlige foreldre. Livet hans har fortonet seg som et normalt tenåringsliv i et normalt og harmonisk samfunn helt til den dagen fjorten år gamle Ben Rifken blir funnet knivdrept i en park.

«Takk Gud. Takk Gud for at det var hans [Dan Rifkins] sønn som ble tatt, og ikke min.» Jeg trodde ikke jeg ville overlevd tapet.

Tankene tilhører pappaen Andy Barber, og de fleste foreldre vil garantert grøsse litt ekstra av denne romanen. Alle som for noen år siden engasjerte seg i Harald Eias prosjekt «Født sånn eller blitt sånn» vil også få gjenoppfrisket problematikken. Da har jeg allerede røpet litt mer enn jeg bør. Sjekk gjerne ut linken nedenfor for mer interessant lesestoff om den genetiske tematikken i romanen https://www.nrk.no/dokumentar/xl/fant-ut-at-han-har-psykopat-hjerne-1.11731972 Forfatteren, som selv har jobbet som statsadvokat, er på sin side genuint opptatt av at kriminallitteratur kan belyse de aller viktigste og vanskeligste spørsmålene i samfunnet: «Vi liker å tenke på at rettssaker handler om å finne sannheten. I virkeligheten er det avhengig av flaks om systemet virker. Når du er i en rettssal forteller aktor og forsvarer hver sin historie, og den som forteller den mest overbevisende historien vinner. Ingen av sidene har ansvaret for å finne sannheten.» https://www.aftenposten.no/kultur/i/OdBw/william-landay-du-kjenner-ikke-sannheten-om-ditt-barn Da gjenstår det bare å lese boka! Apple TV har også sluppet en tv-serie basert på boka nettopp. Denne kan dessverre ikke på noen måte måle seg med den briljante romanen. Løp og les!

Skrevet av Unni Kasteng-Jakobsen