Bilde: Umberto Del Piano

 

Det er ikke alltid man har tid eller ork til å lese tykke bøker, men heldigvis finner vi mange gode alternativer på biblioteket. Her følger forslag til et knippe kortere varianter som du (nesten) garantert rekker å lese ferdig før lånefristen går ut.

 

forsidebildeTegnehanne: blod, svette og tress-is av Hanne Sigbjørnsen

Sigbjørnsen er for mange kjent fra spalten sin på nettsidene til Aftenposten, men finnes også i bokform. Hun kombinerer illustrasjoner og tegneserier med litt lengre tekster på en slik måte at det blir maksimalt med underholdning ut av det. Denne boken tar for seg livet som sykepleierstudent, og det finnes flere temaer i samme serie. Illustrasjonene hennes kan blant annet også sees i Gleden med Skjeden av Nina Brochman og Når livet er kjipt av Oda Rygh.

 

forsidebildeHvit av Han Kang

Her hjemme er den sørkoreanske forfatteren mest kjent for den prisvinnende Vegetarianeren, men for de som ønsker å lese noe litt kortere, er «Hvit» et utmerket sted å begynne. Boken tar for seg temaet sorg. Den er skrevet fra perspektivet til en navnløs person som har vokst opp uten storesøsteren sin, fordi hun døde like etter fødselen. Hver seksjon av boken er oppkalt etter noe hvitt, som salt, svøp, morsmelk, bein og tåke. Det er ikke så mange av verkene til Kang som er blitt oversatt ennå, men i tillegg til de overnevnte er også Levende og døde å få tak i på norsk.

 

forsidebildeSendebudet av Yoko Tawada

Dette er en bok som kan leses ferdig på en kveld, men den blir værende i tankene dine i mange dager etterpå. Handlingen en satt i et dystopisk Japan hvor de eldre har sluttet å dø, mens barna fødes med store fysiske plager og eldes raskere enn normalt. Man følger den lille gutten Mumei og oldefaren Yoshiro, og får ta del i livet deres i et land hvor de fleste dyr er utryddet, fremmedspråk er forbudt og kontakten med ommverdenen er kuttet. For de som har lyst til å lese mer av forfatteren, blir essay-samlingen Uten aksent gitt ut 29. mars 2021.

 

The sun and her flowers av Rupi Kaur

Hvis du er aktiv på Instagram eller Tumblr, er det godt mulig at du allerede kjenner den kanadiske poeten Rupi Kaur. Karrieren hennes startet ved at hun skrev og illustrerte dikt som hun delte i sosiale medier, og etterhvert ble hun også utgitt i bokform. Det er mer tegninger en tekst i samlingen, og man kan i teorien lese den på en time. Med dype temaer som tilhørighet, vanskelige forhold og å finne seg selv blir utbyttet allikevel størst om man utnytter hele låneperioden og leser litt om gangen. For dem som foretrekker bøker på norsk, er debutsamlingen «Melk og Honning» et godt alternativ.

 

 

Skrevet av Lilliane Jensdatter Konsmo