«Hva skjedde egentlig med deg?» av Jenny Jordahl

 

Denne fantastisk fortalte grafiske romanen kaster både lys og skygge over et av de vanskeligste temaene i barnelitteraturen: Kropp, mat og selvfølelse. Vi blir kjent med sjetteklassingen Janne, og får et ubehagelig poengtert blikk på hennes prosess mot et negativt, potensielt livsfarlig selvbilde. Selve tittelen refererer til bestemorens spørsmål på badestranda, der hun konstaterer at alle i familien er så «flotte og slanke»:

Hva skjedde egentlig med deg? Det må ha vært postmannen!

Om den samme bestemoren er snar med å presisere at hun bare «spøkte», er vi lesere smertelig oppmerksomme på at det ikke er slik Janne selv opplever episoden. I fortsettelsen blir vi vitne til hvordan hun trøstespiser skoleboller i smug mens hun stadig mer innbitt forsøker å manøvrere i hverdagen hun er henvist til. Vi grøsser innvendig over lærerens valg om å plassere henne som buffer (!) mellom to bråkete medelever, med alle uttalte og subtile konsekvenser et slikt stunt innebærer for statusen hennes i klassen, og vi sukker litt over foreldrenes ubehjelpelige forsøk på å holde henne «sunn og frisk». Jannes vei mot spiseforstyrrelser er på en måte brolagt med «uskyldige» kommentarer, medelever og lærere som mobber mer eller mindre bevisst, for ikke å snakke om foreldre som mener det meste godt, men ikke alltid vet hva de skal gjøre.

Jeg nevnte at boka også kaster en viss skygge over temaet. Etter mitt skjønn står den nemlig i fare for å, i sin streben etter å «løse» Jannes problemer,  forenkle de samme problemene. Det som etterhvert utvikler seg til et slankeprosjekt der det negative selvbildet forfølger hovedpersonen vår som en oppblåst og livsfarlig skygge, ender nemlig med en slankere kropp, vennskap og normalitet. Er dette et realistisk forløp? Kan det tenkes at noen sårbare sjeler vil oppfatte at den slanke kroppen likevel er en forutsetning for vennskap og et lykkelig liv? Les boka selv og finn ut ut hva du mener. Uhyre uttrykksfulle og effektive tegninger er alene verdt bryet. Boka er nominert til Brageprisen.

Skrevet av Unni Kasteng-Jakobsen

 

I kategorien BEST Å LESE SAMMEN presenterer vi barnebøker som som det kan være lurt å snakke om når man har lest dem.