For mange av oss er sommeren det samme som lesetid. Vi har både klassiske og blodferske lesetips til deg; alt tilgjengelig enten som papirbok hos oss eller ebok via BookBites.

 

Denne trilleren kom opprinnelig ut på fransk i 2012, og har siden da gått sin seiersgang over store deler av verden. Boka er midt i blinken for deg som liker kombinasjonen av spenning og sterke følelser i en deilig, lang episk roman. Den unge stjerneskuddforfatteren Marcus Goldman vikles inn i et svært engasjerende kriminalmysterium da han oppsøker sin gamle mentor Harry Quebert i håp om å komme over skrivesperren sin. I Goldmans hage finner man nemlig på samme tid liket av ei ung jente som forsvant for mer enn tretti år siden, og det viser seg snart at Quebert blir mistenkt for å ha myrdet henne. Handlingen i det som på mange vis også blir en slags metaroman, strekker seg over flere tiår, men vi tas igjen og igjen tilbake til den sommeren Nola Kellergan plutselig bare ble borte. Hvis du ikke er «mett» når boka er slutt, kan du fortsette med oppfølgeren Boka om Baltimorefamilien, som gir ytterligere innsikt i hva som egentlig skjedde den skjebnesvangre sommeren i 1975.

 

Trettifire år gamle, single og allerede hardt prøvde Vilma jobber på en slunken hagemøbelfabrikk i Risør «uten innkommende ordrer» da hun den siste dagen før sommerferien plutselig finner en uadressert konvolutt i postkassen sin. Dermed er vi i gang! Motivet er klassisk og stemningen sommerlett, men Vilmas kamp for å nøste opp i det intrikate familiemysteriet konvolutten bringer med seg, vil appellere til alle som liker  sommerlektyre med lun humor og høy feelgoodfaktor. Boka kom ut i 2019. Hvis du liker det du leser, kan du også sjekke ut Skomakerstuens debut Uten vesentlige feil eller mangler fra 2017; også den i kategorien lett underholdningsroman.

 

Det er fristende å kalle denne sommerlige skrekkromanen fra 2014 for det nærmeste vi kommer en litterær vaksine mot lengselen etter å campe i Sverige. Sveriges grøsserkonge lar nemlig denne gang en klynge med campingvognturister sovne på en helt alminnelig, summende campingplass, for så å våkne i de samme campingvognene på en uendelig grønn gresslette, der til og med sola glimrer med sitt fravær. Undringen glir etter hvert  over i uhygge; når de ytre omgivelsene på uforklarlig vis er forsvunnet, blir nemlig menneskene på campingen ubønnhørlig henvist til å utforske sine egne indre demoner. Romanen vil appellere til deg som liker å grøsse i fritt fall framfor i formler. Lindqvist er for mange mest kjent som manusforfatteren bak den sterke og fabelaktige filmen La den rette komme inn, men har også opparbeidet seg en trofast tilhengerskare for sin helt særegne, sosialrealistiske grøssersjanger der alt kan skje, og der feelgood definitivt og forever må vike plassen for ubehag.

 

Ingen sommerbokliste uten en klassiker. Mammaen til Mummitrollet gav ut denne perlen av ei bok i 1972. Rent konkret forteller den om det helt særegne vennskapet mellom vesle Sophia og farmoren, som tilbringer somrene sine i syklisk balanse på sommerøya i Finland. Bak denne vakre, nostalgiske settingen ligger imidlertid både selveste Livet og Døden på lur: Det store i det små, humoren i det brutale og smerten som innimellom kan overvinnes av trøsten; alt sammen blir elementer som skaper en mer komplisert helhet enn leseren først ville trodd. Sommerboken er velskrevet, vakker og vis. Den kan leses høyt til noen du er glad i; enten i lengsel etter eller forventning om sommeren.

 

Denne romanen fra 2019 forvandler på effektivt vis en ellers lys sørlandssommer til den mørke materien sjalusi og familieintriger er skapt av. Vi følger førtiårige Ida som så forferdelig gjerne ønsker seg barn, gjennom noen intense sommerdøgn på familiehytta. Som lesere blir vi vitne til at Idas håpløshet på brutalt vis kolliderer med lillesøsterens lykke, og hva gjør et voksent, men ikke nødvendigvis eiegodt menneske da?  Boka er velskrevet, underholdende og lettlest. Den passer nok best for deg som ikke er avhengig av å heie på en sympatisk hovedperson underveis.

 

Forfatteren av denne rykende ferske og kritikerroste utgivelsen er blitt sammenlignet med både John Irving og Nick Hornby, noe som i seg selv gir all mulig grunn til nysgjerrighet. Også i denne boka møter vi en førtiåring som ikke er helt fornøyd med tilværelsen; i dette tilfellet en avdanket rockemusiker som uforvarende snubler over det han bestemt mener er et vidunderbarn, i sin ellers nokså intetsigende jobb som musikklærer på videregående. Boka utvikler seg raskt til en svært sjarmerende, morsom og underholdende roadtrip idet hovedpersonen og følget hans setter kursen mot Istanbul. Selvrealisering, Bob Dylan og en sommer der absolutt alt står på spill, kan oppsummere litt av hva du får i denne romanen. Den har blitt kalt en guttebok; det mener jeg både er å beskrive den og begrense den.

 

Flora McKenzie blir nødt til å reise tilbake til øya hun vokste opp på, og før hun vet ordet av det, er hun atter igjen uunnværlig som omsorgsperson for både faren og de ubehjelpelige brødrene sine. Før hun rekker å få kalde føtter og forlate dem for andre gang, kommer hun over en oppskriftsbok som har tilhørt den avdøde moren hennes, og snart er hun i ferd med å puste nytt liv i en gammel lokal kafé der hun selv står for matlagingen. Boka fra 2019 er den første i en ny serie, og den passer for deg som liker gripende og oppbyggelige fortellinger med et hint av sommer, kjærlighet og søt nostalgi.

 

Jeg leste denne romanen fordi jeg elsket den legendariske Middagen av samme forfatter. Begge bøkene karakteriseres av en intens spenning knyttet til skrekken ved å miste kontrollen over det trygge, vante og konvensjonelle. I «Sommerhus med svømmebasseng» blir vi kjent med den ikke så veldig sympatiske fastlegen Marc Scholler, som takker ja til å fordrive sommeren i feriehuset til en av sine mange rike og berømte pasienter. Så mye for sommerstemningen og velkommen til uhyggen! Kanskje er du ikke kjendis nok til å risikere å havne på fastlegelista til leger av Schollers kaliber, men du vil uansett risikere å grøsse litt neste gang du svinger innom helsesenteret for en rutinekontroll. Boka passer for deg som liker psykologisk krim med en twist.

 

Når lille Mina «endelig» forsvinner fra det dirrende hete sommerhuset på Bornholm, er det både forventet og ubegripelig mystisk på én gang, og man er bare nødt til å lese boka ferdig for å få fred. Denne romanen fra 2014 forener barndomsminner, samlivsproblemer og den klassiske er jeg en god nok mor-problematikken på en sjelden elegant og engasjerende måte. Allerede fra første setning føler man uhyggen smelte sammen med sommervarmen, og ubehagelig påtrengende naboer fungerer ypperlig som motiv og drivkraft for spenningen. Boka passer for deg som liker mørk, minimalistisk og «dagligdags» krim, og som setter pris på godt språk og psykologisk spenning med innsida ut.

 

Denne klassiske sommerromanen fra 2005 har fulgt meg som en favoritt siden jeg leste den første gang, og blir et naturlig punktum i presentasjonen min. Vi følger tre jenter med forskjellige mødre, men samme strenge og nesten mytiske farsfigur gjennom barndommens somre på ferieøya Hammarsö i Østersjøen. De voksnes fravær og det til gjengjeld intense nærværet hos disse jentene, etter hvert ungdommene, blir uforglemmelig for de fleste som selv har vært barn en gang. Linn Ullmann skriver som vanlig med både hjertet og livserfaringen sin i hånden. Når du legger til en plutselig katastrofe med sterke implikasjoner av skyld, blir dette en roman du risikerer å lese på nytt hver sommer i pur barndomslengsel og med Tragedien på litterær, og sånn sett betryggende avstand. God sommer og god lesing!

 

Skrevet av Unni Kasteng-Jakobsen