Vi mennesker er nysgjerrige vesener som gjerne vil lære om så mangt, og da er biblioteket det perfekte stedet å være. Via hyllemeter på hyllemeter med bøker kan man finne ut av det meste, men hva om materialet man har lyst til å låne, bringer en følelse av skam eller usikkerhet?

Noen ganger har man behov for å gjøre research om et tema man synes er vanskelig å snakke om. Kanskje dreier det seg om fysiske eller psykiske lidelser, man vil lære om noe man tenker at «alle andre» allerede kan, eller det er et tema som føles tabubelagt. Da er det viktig å vite at de som jobber på biblioteket, er der for å hjelpe og ikke for å dømme, de har taushetsplikt, og ingen kommer til å stille spørsmål ved det du spør etter. Hvis du synes det er vanskelig å spørre høyt, går det fint an å skrive spørsmålet ditt på en lapp som du leverer i skranken, sende ei melding via Facebook eller sende en epost til bibliotek@vestvagoy.kommune.no. Du skal også vite at ingen kommer til å gjøre seg opp tanker om deg som person ut ifra det du låner. Når alt kommer til alt, er ikke en bok annet enn en ansamling av kunnskap/historier/bilder, og den sier ingenting om det moralske kompasset til leseren. Du er ikke nødt til å forklare hvorfor du er ute etter en spesifikk bok, eller på noen måte rettferdiggjøre lånet overfor  andre.

Om du allikevel ikke føler deg bekvem med å spørre etter det du trenger, finnes det flere gode alternativer. Hvis du har en smarttelefon, kan du laste ned Bibliofil, som er appen til biblioteket. Her kan du som er registrert låner, selv sjekke hva som er tilgjengelig, reservere bøker og søke om fjernlån hvis boka ikke er tilgjengelig lokalt. Når lånet ditt er klart, får du beskjed på sms eller epost. Du kan også logge deg inn på nettsidene til biblioteket for å få tilgang til de samme funksjonene. I hentehylla står bøkene etter nummer, så du trenger ikke å bekymre deg for at andre kan se navnet ditt på det som er til avhenting.  Endelig kan du, via Bookbites-appen, låne digitale bøker rett til telefonen din, uten å engang måtte gå innom biblioteket.

En påminnelse helt til sist: en bibliotekar ser tusenvis av bøker hvert år, og kommer ikke til å dvele ved din. Godt lån!