Det kan føles som om alle forventer at du skal vite hvem du er, men jeg lover deg at det er normalt å være forvirret. Noen vet instinktivt hvor de føler seg hjemme, men for andre kan det ta lang tid å finne ut. Det tok ti år og flere bytter av merkelapper før jeg fant den som passet meg best, så jeg snakker av erfaring når jeg sier at det ikke er noe galt med deg, om identiteten din endrer seg over tid. Hvis du er homo(fil), bi(fil) pan(fil), lesbisk eller skeiv, vil jeg du skal vite at ting blir bedre selv om det kan føles skummelt eller vanskelig akkurat nå.

Jeg kan ikke garantere at alle kommer til å reagere slik du skulle ønsket, men det vil alltid finnes folk som aksepterer deg for den du er. Noen vil trenge litt tid på å la nyheten synke inn, så selv om de reagerer negativt først, må det ikke bety at det alltid vil være sånn. Andre ganger blir man overrasket og møter aksept der man ikke hadde forventet å finne det.

Hvis du er transkjønnet, ikke-binær/non-binary, enby, genderqueer/kjønnsskeiv eller genderfluid, vil jeg du skal vite at du har rett til å velge hvilket navn og pronomen du skal bruke. Det kan hende du møter folk som bevisst bruker ditt gamle navn, men husk da at slik oppførsel er uakseptabel, og at det er dem og ikke deg det er noe galt med. Om du vil utredes for kjønnskorrigerende behandling, er det fastlegen du skal kontakte først, og så vil h*n henvise deg videre.

Hvis du er aromantisk, aseksuell, demiseksuell eller på annen måte ikke kjenner tiltrekning til andre, betyr ikke det at noe er galt med deg. Gjennom media er det lett å få intrykk av slike følelser er et krav, men jeg kan garantere at i virkeligheten er det mange som er akkurat som deg. Det finnes utallige måter å leve et fantastisk liv på, og det er bare du selv som kan bestemme hva det innebærer. Vit også at det ikke finnes noen fasit på hvordan et forhold skal se ut, så det er ingen ting i veien for at du kan finne en kjæreste eller platonisk partner i framtiden, hvis det er noe du ønsker.

Til sist vil jeg minne deg som leser dette på at du er verdifull, og at akkurat du er med på å gjøre verden til et litt bedre sted. Har du dager der det føles som at ingen forstår deg, skal du vite at flokken din er der ute, og at det er fullt mulig å lage en ny type familie med folk du selv har valgt. Jeg heier på og er uendelig stolt av deg!

 

 

 

Meieriet bibliotek har for tida ei egen temahylle med skeiv litteratur for alle som er interessert.