Jeg leser ofte engelske bøker, spesielt engelske klassikere, og nå skal jeg fortelle litt om tre favoritter.

Jane Eyre av Charlotte Brönte

Etter å ha vokst opp som foreldreløs hjemme hos sin grusomme tante og på en hard veldedighetsskole, har Jane Eyre utviklet egenskaper som tjener henne godt som guvernante i Thornfield Hall. Men når hun finner kjærlighet med sin sardoniske arbeidsgiver, Mr. Rochester, tvinger oppdagelsen av hans forferdelige hemmelighet henne til å ta et valg. Skal hun være hos ham selv om konsekvensene er store, eller burde hun følge fornuften sin, selv om det betyr at hun må forlate sin elskede?

Dette er en av de første klassiske engelske bøkene jeg har lest, og den er også en av mine favoritter. Jeg likte virkelig skildringen av det brutale og urettferdige som skjer hovedkarakteren. Jeg likte også hvordan Jane og Mr. Rochester utforsker sin kjærlighet, og at det ikke er så lett som det ofte framstilles i andre kjærlighetsromaner. Jeg synes denne boken er perfekt for den som vil lese en spennende kjærlighetshistorie, men som også har lyst på noe skremmende og mystisk. Boka balanserer veldig fint det romantiske og det skumle. Jane Eyre har også en kjempefin kommentar om moralitet og hvordan hun kjempet imot det samfunnet hun levde i. Dette er en must read!

Dracula av Bram Stoker

Dette er Bram Stokers uforlignelige fortelling om desperat kamp mot en kraftig, eldgammel vampyr. Advokaten Jonathan Harker skal hjelpe Dracula med å flytte til England. Under reisen til Transilvania gjør han forferdelige funn i klientens slott. Like etter utspiller det seg urovekkende hendelser i England: et skip går på grunn ved bredden av Whitby, mannskapet forsvinner; vakre Lucy Westenra bukker sakte under for en mystisk sykdom, blodet hennes tappes bort, og den gale Renfield fabler om ankomsten av sin ‘herre’. Det pågår en viljekamp mellom den uhyggelige greven og en målbevisst gruppe motstandere – ledet av den fryktløse vampyrjegeren Abraham van Helsing.

Bram Stoker skapte et mesterverk innen skrekksjangeren, der det som blir undersøkt er identitet, sunnhet og de mørke hjørnene i viktoriansk seksualitet og lyst. Denne boken er en absolutt skrekk-klassiker og med god grunn. Det var i denne romanen vampyrer ble popularisert. Boken er skrevet på en annerledes måte, ved at den er i dagbok- og brevform. Jeg synes romanen hadde mange ekle og skumle momenter i seg, men den er nok ikke for alle. Boken er noenlunde treig i progresjon og fortelling, men den har gode actionscener, og etikken er interessant utforsket. Jeg likte spesielt hvordan Lucys karakter utviklet sin rolle i romanen. Hun gikk ifra å være et offer til å bli en morderisk vampyr. Romanen viser også hvordan det er kristendommen som ligger til grunn for Van Helsings handlinger og utryddelse av Dracula. Det eneste negative jeg vil si om boken, er at midtdelen kunne hatt raskere framdrift. «Dracula» passer perfekt for den som liker de gode klassiske vampyrene og vampyrjegerne.

1984 av George Orwell

Winston Smith jobber for Sannhetsdepartementet i London, viktigste by i Flystripe Én, den mest folkerike provinsen i Oceania. Overalt rundt ham er det plakater av Storebror, og tankepolitiet er parat til å avsløre ethvert svik mot Partiet, hvis slagord lyder: KRIG ER FRED, FRIHET ER SLAVERI, UVITENHET ER STYRKE. Men da Winston forelsker seg i Julia, øyner han muligheter for et annet liv. Sammen begynner de å stille spørsmål ved Partiet.

Denne boken er en av mine favoritter. Den utforsker og stiller kritiske spørsmål til hvordan samfunnet og regjeringer opptrer. Dette er en absolutt must read for alle som liker dystopier, og som liker å stille gode spørsmål og å tenke kritisk. Det jeg likte best med boken var at den var utrolig brutal, den holdt ingenting tilbake. Jeg likte at slutten var som den var, ulykkelig og håpløs. Romantikken mellom Winston Smith og Julia er stressende og rar, men samtidig fin. Den beviser på en måte at uansett hvor ille verdenen de lever i er, så fins det fortsatt noe positivt allikevel. Det igjen gjør også boken ganske trist. Jeg mener alle burde lese denne fantastiske klassikeren i hvert fall én gang i livet.

 

Skrevet av Kristina Johansen