Det er spennende å lese bøker fra noen som bor i et helt annet land enn en selv. I dag vender vi nesen mot Japan og fire veldig forskjellige forfattere. Du finner både disse og mange flere japanske bidragsytere i hyllene på biblioteket.

Haruki Murakami

Som en av de mestselgende japanske forfatterne i historien og med bøker oversatt til over 50 språk er det ingen som fortjener plassen øverst på denne lista mer enn Haruki Murakami. Mange av bøkene hans balanserer på en hårfin linje mellom virkelighet og fantasi, og det er ikke alltid man vet hvilken side man befinner seg på. Har du aldri lest noe av han før, kan novellesamlingen Blindepilen og den sovende kvinnen være et fint sted å starte. Er du interessert i det det nyeste verket hans, velger du heller Drapet på kommandanten bok 1 og bok 2.

Marie Kondo

Med sin unike ryddemetode kalt «KonMari-metoden» har denne forfatteren tatt verden med storm. I tillegg til å ha skrevet flere bøker om emnet (Se for eksempel Magisk opprydding: Rydd deg lykkelig med KonMari-metoden) har Kondo en egen serie på Netflix, og hun utdanner ryddekonsulenter over hele verden. Kondo skriver på en måte som gjør at man blir inspirert i stedet for overveldet, og tilnærmingen hennes om å takke tingene man eier for jobben de har gjort, er noe de fleste av oss neppe er vant til. Hvis du føler at du har altfor mange ting, og ikke vet hvor du skal starte ryddeprosessen, har du kommet til rett sted.

Kohei Horikoshi

Om du er glad i superhelter og bøker som har mer bilder enn tekst, er mangaserien Mitt Helteakademia et perfekt sted å starte. Midoriya Izuku fødes inn i et samfunn der de fleste har medfødte superkrefter kalt «gunst», og han har en drøm om å bli som favoritthelten sin, All Might. Kommer han til å klare det til tross for at han selv er født uten «gunst»? Den som leser får se! Hvis du ikke har vært borti manga (japanske tegneserier) før er det greit å vite at de leses fra høyre til venstre, og man starter dermed i den enden av boka som vi er vant til å finne slutten i. Det finnes også en anime (japanske animerte serier) som per dags dato har 4 sesonger ute.

Naoki Higashida

Den desidert yngste forfatteren på lista var bare 13 år gammel da han skrev Hvorfor hopper jeg. Boken er formulert som et svar på spørsmålene og utfordringene forfatteren selv har møtt i samfunnet fordi han er autistisk. Han forklarer misoppfatninger om diagnosen og gir et innblikk i hvordan livet oppleves fra hans ståsted. Hvis du har lyst til å se verden fra et perspektiv du kanskje ikke har vært borti før, er denne romanen et godt valg. Siden debuten har Higashida skrevet 20 bøker til på japansk, og i 2018 kom «Fall down 7 times, get up 8» ut på engelsk.

 

Skrevet av Lilliane Jensdatter Konsmo