Drep ikke en sangfugl er en samfunnskritisk, troverdig og velskrevet klassiker, utgitt i 1960 og skrevet av amerikanske Harper Lee. Romanen setter problemer fra sin og vår samtid i perspektiv, og er fremdeles like brennaktuell som ved utgivelsen. Lee ser kritisk på 1930- tallets raseproblematikk og stereotypi, og baserte boken på rasismen hun selv opplevde som barn i sin hjemby. I 1999 ble romanen stemt fram som som «Århundrets beste roman» av magasinet Library Journal.

Handlingen finner sted i småbyen Maycomb i Alabama på 1930-tallet, hvor småjenta Scout Finch forteller om sine opplevelser av fremmedfrykt og rasisme i hjembyen. Faren hennes, Atticus Finch, har påtatt seg å være forsvarer for Tom Robinson, en afroamerikaner beskyldt for å ha voldtatt en hvit kvinne, Mayella Ewell. Verdiene i det tilsynelatende trygge og velmenende samfunnet Maycomb blir satt på prøve i møte med uante utfordringer, og Scout erfarer i tidlig alder hvor hjerteløse og urettferdige mennesker kan være. Romanen følger Scout og broren Jem gjennom flere år, samtidig som Atticus kjemper for å frikjenne Robinson, som har alle oddsene mot seg. Tematikken raseskille, rasisme og stereotype holdninger, men også samhold og menneskelig godhet, er universell og tidløs, og boka har fått fornyet betydning i lys av de siste ukenes hendelser i USA. Tematikken finner fotfeste i den gjennomgående bruken av symbolikk, og urettferdigheten mot Tom Robinson blir synlig for oss gjennom unge, uskyldige Scouts iherdige forsøk på å forstå hva som skjer.

Det er fort gjort å anta at klassikere som denne har mistet sin betydning i dag; samfunnet er ikke det samme som det var for over 50 år siden, og politikk, menneskerettigheter og samfunnsorganisering har gjennomgått betydelige endringer. Romanens mest sentrale tematikk og budskap er imidlertid like dagsaktuell, noe som illustreres av drapene på blant annet George Floyd, Breonna Taylor og Ahmaud Arbery. Romaner som denne er viktige fordi de holder oss alle ansvarlige for synspunkter vi ikke visste vi hadde. Ofte avviser vi klassikere som utdaterte og kompliserte, på bakgrunn av en underliggende tro på at de aller fleste har mistet sin relevans, eller bare kunne bli ansett som geniale i sin samtid. Men klassikere er klassikere av en grunn; de har beholdt sin status og aktualitet gjennom tidene på grunn av sin evne til å appellere til stadig nye generasjoner. Sjelden viser dette seg å stemme bedre enn her. Drep Ikke en Sangfugl er en ærlig, kritisk og vakker roman, og jeg anbefaler alle å lese den. Boken er tilpasset et litt mer voksent publikum, på bakgrunn av ordforrådet som brukes og de alvorlige temaene som tas opp, men romanen passer absolutt også for ungdom og unge voksne. Boken får et soleklart terningkast 6.

Skrevet av Mabel Alexandersen