Ka skjer?

sep
30
tor
Landnåm fra nord / Alf Ragnar Nielssen
sep 30@18:00-19:00
Kan være et bilde av tekst
Foredrag ved Alf Ragnar Nielssen
Island var et av de siste områdene i verden som fikk fastboende befolkning, da særlig av nordmenn og keltere som oppdaget øya og bosatte seg der i vikingtida.
De eldste islandske kildene omtaler svært mange innvandrere fra det nordlige Norge, det vil si fra middelalderens Hålogaland og Namdalen. De fleste var norrøne høvdinger og bønder, men noen hadde også samisk bakgrunn. Men hvorfor forlot alle disse menneskene heimstedene sine, og hva søkte de egentlig på Island? I forfatterens leting etter svar på disse spørsmålene, avdekkes mange dramatiske fortellinger.
Foredraget er ledsaget av lysbilder fra forfatterens mange reiser på Island
Alf Ragnar Nielssen er tidligere professor i eldre tids historie ved Nord Universitet Bodø, han har også hatt bistilling som professor II ved Lofotr Vikingmuseum.
Han har arbeidet spesielt med vikingtidshistorie, norsk og internasjonal /fiskerihistorie og samisk historie.
Nielssen har vært hovedredaktør for verket «Nordlands historie» (2015) og medredaktør for «Norges Fiskeri- og kysthistorie» (2014). For tida har han ei bok om samenes historie i Lofoten under utgivelse.
Foredraget er gratis og lokalisert på Meieriet kultursenter.
Landnåm fra nord er utgitt på Orkana forlag.
okt
7
tor
Verdensdagen for psykisk helse // Vestvågøy
okt 7@18:00-20:00
Kan være en tegneserie av 1 person og tekst som sier 'Tema 2021: Livet under og etter en pandemi #verdensdagenforpsykiskhelse #psykiskhelse #folgopp Vestvágoy kommune ਬेर VERDENSDAGE'
Meieriet bibliotek – i samarbeid med Mental Helse Vestvågøy og Vestvågøy kommune – inviterer til markering av Verdensdagen for psykisk helse.
Tema for årets markering: Livet under og etter en pandemi.
Vær oppmerksom. Vær til stede. Følg opp.
Arrangementet foregår i Meieriet biblioteks flotte lokaler, og vi gleder oss til å kunne samle publikum hos oss igjen.
Detaljert program kommer etterhvert.
Arrangementet er gratis.
des
9
tor
Johannes Eines // Lyrikk- og livet bak poesien
des 9@18:00-19:00
Vi har gleden av å kunne tilby en kveld for poesi. Når forfatteren er lokal – nærmere bestemt fra Storeidet på Vestvågøy, så er gleden desto større.
Johannes Eines er 73 år, født og oppvokst på Storeidet, som det femte av seks søsken. Han gikk på skolen på Gravdal, tok sykepleierutdanning i Hammerfest i 1973 og flyttet til Oslo i 1974. Han har siden bodd i Oslo og jobbet som sykepleier. I tillegg til sykepleierutdanning, har han utdanning i psykiatri samt pedagogisk utdanning fra UIO.
Johannes er gift med John Eivind. De har ingen barn.
Etter at Johannes ble pensjonist i 2010 har han tatt kunstutdanning ved Nydalen kunstskole i Oslo. Hans første diktsamling kom i 2014, den andre i 2016 og i 2021 ble den tredje utgitt. Alle diktsamlingene er illustrert av Johannes selv. På Storeidet har forfatteren innredet sitt eget diktkammer på loftet, og et atelier i kjelleren. Alle tre diktsamlingene er påvirket av forfatterens opphav. Barndom og oppvekst er tema som går igjen i alle tre bøkene. I samtalen skal vi snakke mer om hva som har inspirert Johannes Eines i forfatterskapet.
Arrangementet er gratis.
Salg med rettigheter.