Vi har, som alle andre redaksjoner med respekt for seg selv, laget personlige lister som du kan la deg inspirere av. Her finner du våre tips om både bøker, serier og filmer, med vekt på bøker, naturligvis. Rekkefølgen er mer eller (mest) mindre rangert;) Riktig godt nyttår

 

 

 

Therese Arntzen Vestnes

 • Serien «Kastanjemannen» på Netflix. Denne baserer seg på ei av de beste krimbøkene jeg noen gang har lest (Kastanjemannen av Søren Sveistrup) og handler om en morder som tar livet av kvinner, og legger igjen en liten kastanjemann som «Visittkort» ved hvert lik.
 • Bildeboka Steder å tisse av Svein Nyhus – ei nydelig barnebok som rett og slett handler om det å tisse.
 • Hesteguttene av Johan Ehn. Vi følger to unge gutter gjennom oppveksten på et barnehjem i Tsjekkoslovakia, via et liv på rømmen med et omreisende sirkus og til slutt i Berlin på slutten av 1930–tallet. Alt dette samtidig som vi også får treffe den ene mannen som gammel i nåtidens Stockholm.
 • Ljå av Neal Shusterman. Første bok i trilogien Sankingens tid – en dystopi som handler om hva som skjer i et framtidssamfunn der alle menneskenes utfordringer er overvunnet, men verden er blitt overbefolket.
 • Hvem rumpet brunosten? av Erlend Loe. Ei herlig annerledes detektivbok om hvordan detektiv Fluffenberg løser mysteriet om hvem som har satt rumpespor på Lisen von Kvantums brunost.

 

 

Therese Krogh Hetzler

 • Øya synker sakte av Sanne Mathiassen. En dystopisk bok om et lite øysamfunn som snart slukes av havet, skrevet på en finurlig og humoristisk måte
 • Søsterklokkene av Lars Mytting. Denne boken har emneordene bygdesamfunn, stavkirker, 1800-tallet og er plassert i sjangeren historisk. Dette får meg vanligvis til å grøsse litt og rynke på nesa, men denne var så spennende, og tårene trillet flere ganger.
 • Podcasten Foreldrerådet. En reddende støttespiller med lave skuldre til oss med ett eller flere barn, som trenger tips, triks eller bare å høre at vi er gode nok selv om ikke alt er på stell. «Ta vare på deg sjæl. Ta vare på ungen din. Og lykke til!
 • Hør her’a av Gulraiz Sharif. For en perle av en bok! Denne er nydelig og fin og trist og humoristisk, og spiller på alle følelsene mens vi følger sommeren til 15 år gamle Mahmoud som ikke ble helt som han så for seg. Anbefales som lydbok!
 • Muleum av Erlend Loe. «Vi styrter. Elsker deg. Gjør hva du vil. Pappa.» Slik starter boken om Julie på 16 som mister mor, far og bror i en flyulykke.  En ganske dyster bok skrevet på Erlend Loes humoristiske vis. Boken er nettopp filmatisert som TV-serie og kan sees på HBO.

 

 

Joep Aarts

 • Kjøttets tid av Lina Wolff . En katolsk nonne driver et gameshow der skriftemål og bekjennelser er tema. Fortellingen er vill i alle betydninger av ordet: sprelsk, oppfinnsom og absurd. Og dritgod.
 • Morgenstjernen av Karl Ove Knausgård.  Knausgård er tilbake i storformat-romansjangeren. Og han er i storform! Apokalypse nå møter smøring av brødskiver
 • Mine menn av Victoria Kielland. Høyst originalt perspektiv på seriemorderen Belle Gunnes’ liv. Med en særegen Victoria Kiellandsk stil og vri
 • Til fyret av Virginia Woolf. Gnistrende oversettelse av en av verdenslitteraturens største klassikere. Hver setning er en nytelse.
 • Ekko av Lena Lindgren. Tankevekkende og fascinerende bok om Facebook, algoritmer og de mørke kreftene som (tror de) styrer det hele. Obligatorisk lesning i 2021.

 

 

Kristin Beyer Granhus

 • Døgnåpent av Sayaka Murata. Fordi romaner om mennesker som er rare eller tar andre valg enn de fleste er betryggende å lese for en som meg.
 • Soga om Fråid av Mona Høvring. Fordi den er absurd og morsom i tillegg til den alvorlige undertonen i en fortelling som antyder omsorgssvikt mot barn. Jeg lo høyt flere ganger, det gjør jeg nesten aldri når jeg leser.
 • Allis sønn av Magnhild Haalke. Hva gjør en mor fra Nordlandskysten –  som lever midt i 1930-tallets tøffe fiskerimiljø med hennes mann på havet store deler av året – når hun får en sønn som vi i dag ville sendt rett til BUP? Det er vondt å lese.
 • «Justine, eller dydens ulykker» av Marquis de Sade. Jeg har lest den flere ganger, men liker den fordi det følger med et ubehag som jeg synes er interessant at jeg kjenner på av en roman fra slutten av 1700-tallet.
 • Morgenstjernen av Karl Ove Knausgård. Den havner på TOPP 5-lista fordi jeg trodde ikke jeg skulle like den, men slukte over 600 sider på et par dager. It took me by surprise.

 

 

Thor Hetzler

 • Antkind av Charlie Kaufman. Spinnvill og hysterisk morsom. Årets leseopplevelse for min del!
 • Om natten er alt blod svart av David Diop. Årets vinner av The International Booker prize er en mørk og suggererende slagmarksfortelling. En ung afrikansk mann mister gradvis kontakt med virkeligheten etter å ha mistet sin mer enn bror.
 • Set the night on fire av Robbie Krieger. Kanskje ikke nødvendigvis så velskrevet eller original, men fengende nok til at jeg gledet meg til å plukke den frem gang etter gang. Sex, drugs & Rock’n roll blir aldri feil!
 • My friend Dahmer av Derf Backderf. Jeg snublet over filmatiseringen på no før jeg lese boken. Jeg tror noen skulle gitt seriemorderen Jeffrey Dahmer en klem. Sånn før det gikk skikkelig skeis liksom.
 • Feels Good Man: Dokumentar om skaperen av tegneseriefrosken Pepe, frosken fra memsa du sikkert har sett på nett. Hva gjør du når tegneseriefiguren du har skapt plutselig blir representanten for alt som er galt med internett?

 

 

Unni Kasteng-Jakobsen

 • Jeg leser for tida dessverre ikke så mye som jeg burde eller egentlig vil. Da er det ekstra gledelig å kunne slå i bordet med en trilogi som første post ut, nemlig Agata Kristofs intrikate verk om tvillingene Claus og Lucas. I disse bøkene finner vi klassisk dobbeltgjengertematikk, krig, grusomheter og tragedier i fleng. Verket er også et imponerende skattekart for den som liker å gruble litt: Let og du oppdager lag på lag med politiske/psykologiske perspektiver. Bok nummer 1: Tvillingenes dagbok kan leses frittstående og er et mesterverk i seg selv!
 • Ja, jeg tiltrekkes ofte av det mørke, og minnet om David Vanns mesterlige «Legender om Selvmord» ledet meg til én av årets (om enn ikke fra i år!) største leseopplevelse, nemlig Caribou Island. Her finner vi familierelasjoner som er så vonde og samtidig så troverdige at man kjenner det skake i sine egne røtter. Med Alaska som iskald ramme rundt dramatikken er det bare å begynne å lese (og fryse).
 • Og så elsker jeg True Crime, må jeg innrømme, dvs. True Crime som er mer enn en oppramsing av grusomme detaljer. Drapet i akebakken bidro nettopp til ny drapsetterforskning av mordet på fem år gamle Silje Marie Redergård og fins gratis tilgjengelig på NRK.no. Netflixserien «Staircase» («Døden i trappa») holdt meg på sin side våken i flere netter; jeg bare måtte vite om forfatteren Michael Peterson drepte kona si eller ikke. (Og fant jeg det ut? Spoilerallert – – Nope!)
 • Opprinnelig hadde jeg lyst til å anbefale den skamløst underholdende superserien «Succession» (HBO Max) som kom med en etterlengtet sesong tre nå i høst. Det gjør jeg for så vidt også, men jeg slenger på «Station Eleven» fra samme strømmetjeneste; en blodfersk serie (basert på en roman med det litt for «megetsigende» norske navnet «Fordi overlevelse ikke er nok» (tilgjengelig på Bookbites) om et knippe mennesker som klamrer seg til Shakespeare og kunsten i etterkant av en svært brutal pandemi. Ennå vet jeg ikke hvordan det går, men jeg stoler på at det ikke blir noen happy ending – ei heller grusom for grusomhetens egen del. Vakkert, velspilt og skremmende aktuelt.
 • Tilbake til bøkene helt til slutt. Den sobre novellisten Ingvild Rishøi har skrevet sin første roman. Stargate: en julefortelling er en moderne og grusomt nydelig versjon av Piken med fyrstikkene. Til deg som får julestemning av sånt: Kryp under et pledd og les sakte. (Fins også tilgjengelig i Bookbites.)