Vår engasjerte barne- og ungdomsbibliotekar Therese inntar skranken i pur gledemodus idet årets Sommerles sparkes i gang. Mens sommeren 2020 var preget av koronapandemi og synkende deltakertall over hele landet, håper Therese og hele biblioteket på god oppslutning igjen i år.

Vestvågøy har etablert seg blant de kommunene i Nordland som leser aller flest sider, forteller Therese, og hun håper å styrke denne trenden i den kommende sommerlessesongen.

«Denne gang legger Astrid og Asbjørn turen inn i regnskogen, og det blir spennende å finne ut hva de opplever der. I år som i foregående år kan barn fra og med barnehagestarterne til og med ungdomsskolestarterne registrere sidene de leser, oppnå digitale trofeer og hente fysiske premier på biblioteket etter hvert som de stiger i gradene. Noen av premiene (som for eksempel frøposer og pilspisser) har tilknytning til årets fortelling, og andre (armbånd, steiner, haitenner, viskelær, klistremerker osv.) er kjent fra tidligere år.»

Hva gleder du deg mest til i sommer, Therese?

«Det er så mye! Sommerles er alltid artig, men jeg gleder meg naturligvis ekstra masse til å igjen få ta imot alle barna som kommer innom for å låne, prate litt og hente premier. I fjor var vi stengt pga. ombygging en periode i tillegg til alle koronarestriksjonene, og det ble jo ikke det samme.. Jeg liker å pynte barneavdelinga, legge fram spennende bøker og gjøre alt klart. Vi skal dessuten prøve ut ei lokal statistikkframvisning i år: Vi henger opp 60 bokforsider og deler ut klistremerker i skranken slik at sommerleserne kan vise hvilke bøker de har lest, og vi kan se hvilke som er mest populære. Det blir interessant!»

Hvordan har du jobbet for å spre informasjon om Sommerles til barna i Vestvågøy i år?

«Jeg har nylig vært på besøk hos alle fjerdeklassene i Vestvågøy for å fortelle om Sommerles. Hektisk, men morsomt! Det blir ekstra spennende å se hvor mange av disse barna som registrerer seg, og er med.»

Hva tror du pandemien har gjort med lesegleden, Therese?

«Vanskelig å si. Noen har vel forhåpentligvis oppdaget den.? En del foreldre har i alle fall hatt mer tid til å lese høyt til barna i hverdagen.. Dette er forresten også en fin ting ved Sommerles; at du gjerne kan registrere lydbøker eller det noen har lest høyt til deg. Du behøver med andre ord ikke å lese bokstavene selv.»

Til slutt: Meieriet bibliotek er ekstra stolte i år; vi har nemlig blitt bedt om å bidra i det nasjonale avsparket til Sommerles. Kanskje kjenner du deg (og oss;) igjen her: https://www.youtube.com/channel/UCx1FfjWkndwq7Qf2ZJR_k0w

Vi oppfordrer ellers alle til å lese Thereses tradisjonelle bokanbefalinger i Lofot Tidende, og i barneavdelinga finner du utstillinger med lesetips gjennom hele sommeren. Vi ses!